MENU

8 kwi 2012

Przepis na strucle z makiem

Nie wyobrażam sobie Świąt bez drożdżówek z makiem. Poniższy przepis od kilkudziesięciu lat wykorzystywany jest przez moja Babcię. Z podanych składników przygotujecie 4 strucle, w sam raz na Święta! Ważne aby ciasto było przygotowane w cieple.
składniki na zaczyn:
3 łyżki mąki
10 dag drożdży
1 łyżka cukru
ciepłe mleko (w ilości aby zaczyn miał konsystencje gęstej śmietany)
składniki na ciasto:
1 kg przesianej mąki
8 żółtek
1 szklanka cukru
3/4 kostki masła
szczypta soli
ciepłe mleko do wyrabiania ciasta
bułka tarta do posypania form
cukier puder do posypania ciast
składniki na masę:
0, 5 kg maku
mleko (w ilości jaką pochłonie mak)
2 żółtka
2 ubite białka
1 szklanka cukru
3 łyżki miodu(opcjonalnie)
1 kostka masła
10 dag posiekanych orzechów
10 dag namoczonych w alkoholu rodzynek
olejek migdałowy do zapachu
wykonanie:
wszystkie składniki zaczynu mieszamy i zostawiamy na ok 10 minut, jeżeli „ruszy”  to oznacza iż drożdże są świeże i nadają się do ciasta. W tym czasie żółtka  ucieramy z cukrem i masłem. Do mąki dodajemy utarte żółtka oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto najdłużej jak możemy (min. 15 minut.) dodając ciepłe mleko. Ciasto ma być elastyczne i miękkie. Wyrobione dzielimy na cztery części. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Zabieramy się za masę. Mak płuczemy w ciepłej wodzie. Wypłukany i odcedzony zalewamy mlekiem (tak aby mleko przykryło  mak) i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Musimy często mieszać aby się nie przypalił. Następnie mielimy mak 3 razy przez  maszynkę. Następnie dodajemy  żółtka, cukier, masło, miód i ucieramy mikserem. Dodajemy orzechy, rodzynki, olejek migdałowy i ubite białka. Mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Każdą część ciasta wałkujemy na kwadrat. Na ciasto nakładamy masę makową i zwijamy ciasto jak roladę (dwa przeciwległe boki zwijamy do środka). Ciasta wkładamy do nasmarowanych tłuszczem oraz posypanych bułką tartą ciepłych form. Odstawiamy na 10 minut. Następnie wkładamy  do nagrzanego do 100 stopni piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy ok. godziny(w zależności od piekarnika czas może się skrócić bądź wydłużyć- ciasta maja być ciemno brązowe). Upieczone drożdżówki wyciągamy. Kiedy będą zimne posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Brak komentarzy: