MENU

28.02.2012

Przepis na łososia ze szpinakiem w towarzystwie mini pierożków

Tortellini to nic innego jak włoski odpowiednik naszych polskich uszek-mini pierożków. Opakowanie tortellini dobrze w kuchennej łce posiadać, ponieważ stanowią dobrą bazę do przygotowania szybkiego dania, gdy goście są w drodze. Poniższy przepis jest sprawdzony na kubkach smakowych moich przyjaciół. Wierzę, że będzie smakował również Wam!
Czas przygotowania: max 30 minut.
Ilość porcji: 6




 
składniki:
1 opakowanie liści szpinaku
300 g filetu z łososia
100 ml śmietany 18% do sosów
200 g sera mascarpone
opakowanie tortellini z grzybami/serem
1 średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
sok z połowy cytryny
1 pęczek koperku
sól
kolorowa mieszanka pieprzów
wykonanie:
pokrojoną drobno cebulkę rumienimy na 1 łyżce masła i oliwie, dodajemy posiekany czosnek. Następnie dorzucamy umyte i odsączone liście szpinaku. Dusimy do momentu kiedy szpinak opadnie(10 minut). Dolewamy śmietankę, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i odstawiamy przykrywając. Łososia kroimy w kostkę (ok. 3cm kwadraty) polewamy sokiem z cytryny. W garnku gotujemy tortellini według przepisu podanego na opakowaniu. Na drugiej patelni roztapiamy pozostałe masło i smażymy łososia. Do szpinaku dodajemy gotową rybę oraz mascarpone, mieszając nad małym ogniem. Dorzucamy ugotowane tortellini.Wszystko delikatnie mieszamy. Posypujemy posiekanym koperkiem. Gotowe!

 

 



Brak komentarzy: