MENU

6 wrz 2011

Przepis na łososia ze szpinakowym akcentem

Bardzo lubię kolorowe makarony barwione szpinakiem, pietruszką, pomidorami, kurkumą oraz atramentem z mątwy. Wyglądają na talerzu wspaniale i dodają potrawie charakteru. Warto jednak sprawdzać skład aby nie pakować w siebie sztucznych barwników.


składniki:
filet z łososia
zielony makaron (barwiony szpinakiem)
kremowy ocet balsamiczny
koperek, rozmaryn- do ozdoby
olej
łyżka masła do smażenia oraz łyżka do makaronu
sól
pikantna mieszanka pieprzów
wykonanie:
z łososia usuwamy ości. Następnie podgrzewamy na patelni olej z masłem i kiedy masło się rozpuści układamy łososia (skórą do dołu). Pieczemy na średnim ogniu, nie przewracając ok. 7 minut. W tym czasie gotujemy wodę na makaron i przygotowujemy zgodnie z podaną na opakowaniu instrukcją. Upieczonego z jednej strony łososia przewracamy na drugą i pieczemy ok. 5 minut. Makaron odcedzamy, mieszamy z łyżką masła i układamy na talerzu. Na makaron kładziemy łososia i ozdabiamy ziołami a także posypujemy solą i pieprzem.Na koniec wszystko zdobimy octem balsamicznym. Gotowe!

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Wygląda przepyszszsznie....