MENU

27 wrz 2011

Przepis na jesienny pasztet ze śliwkami

Wrzesień to czas kolorów- fioletów: wrzos i śliwki, pełno tego dookoła. Możemy nie tylko pięknie udekorować stół ale również przygotować potrawy z jesienną nutą. Pasztet z pistacjami zdobył wielu miłośników. Dziś zamieniam pistacje na śliwki, które zarówno świeże jak i te suszone są napakowane witaminami i minerałami. Pasztet pycha!


składniki:
3 duże nogi z kurczaka
0,5 kg drobiowej wątróbki
3 / 4 szklanki śmietanki 30 %
100 ml oleju
100 ml wiśniówki (opcjonalnie)
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
200-250 g suszonych śliwek (dostępne w opakowaniu)
2 jajka (rozbełtane)
2 łyżki sosu sojowego
sól
pieprz
pół łyżeczki mielonego imbiru
2 duże łyżki masła
wykonanie:
łyżkę masła roztapiamy i podsmażamy na nim nóżki z kurczaka. Następnie przerzucamy je do rondla, przykrywamy wodą, dodajemy marchewkę, pietruszkę, ziele angielski i liście laurowe. Gotujemy do miękkości. Kiedy będą ugotowane, studzimy i obieramy mięso. Z rosołu wyciągamy marchewkę i pietruszkę. Na patelni na drugiej łyżce masła podsmażamy posiekaną cebulkę. Kiedy się zarumieni dodajemy wątróbkę i znowu podsmażamy. Gotową wątróbkę wraz z cebulką, mięsem z kurczaka, marchewką i pietruszką wrzucamy do blendera i miksujemy na masę (można użyć maszynki do mięsa, z tym, że trzeba będzie kilka razy przemielić masę ). Kiedy składniki się połączą dodajemy śmietanę, wiśniówkę i rozbełtane jajka, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy olej i przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, imbir. Mieszamy. Na samym końcu wsypujemy pokrojone na pół suszone śliwki. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Formę tzw. keksówkę, ścielimy papierem do pieczenia. Wlewamy masę, która będzie dość rzadka. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 1 godzinę, następnie skręcamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze pół godziny. Pasztet troszkę urośnie. Wyjmujemy i studzimy. Polecam!

Brak komentarzy: