MENU

10 sie 2011

Przepis na tarte z serem ricotta i amerykańską borówką

Nazwa sera ricotta pochodzi od łacińskiego słowa “recocotus”, które oznacza wielokrotne gotowanie. Produkowany jest we Włoszech z krowiego a także owczego sera (stąd jego odmiany). Ricotta ma delikatną konsystencję oraz słodkawy smak. Świetnie nadaje się do wypieków a także np. do lasagne, pizzy czy kanapek. Jeżeli zdecydujecie się na ten ser, podajcie go z lekkim białym winem.

składniki na ciasto:
125 g przesianej mąki
75 g schłodzonego masła
25 g zmielonych migdałów (obranych)
szczypta soli
łyżka zimnej wody
składniki na masę:
500 g sera ricotta
4 żółtka
łyżeczka esencji waniliowej
4 łyżki miodu (akacjowy lub lipowy) lub 100 g cukru
300 g borówki amerykańskiej
wykonanie:
do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, sól i wkładamy kawałki masła. Miksujemy aż powstanie zacierka (ok. 3 minuty). Dodajemy mielone migdały, zimną wodę i ręką wyrabiamy ciasto (2 minuty). Wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy do średnicy 8 cm. Ciasto przekładamy do posmarowanej masłem formy na tarte (jeżeli będzie się rwało, możecie sami wyłożyć ręcznie formę ciastem). Nakłuć ciasto widelcem i odstawić do lodówki na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Wyjmujemy ciasto i wstawiamy do piekarnika na 15 minut aby się podpiekło. W tym czasie robimy masę. Do naczynia wkładamy ser, żółtka oraz esencje waniliową. Wszystko miksujemy na gładka masę. Dodajemy miód lub cukier i dokładnie mieszamy łyżką. Wyciągamy ciasto z piekarnika, wykładamy masę serową i wkładamy ponownie na ok. 30-35 minut. Po tym czasie otwórzcie piekarnik
i patyczkiem sprawdźcie czy ciasto jest gotowe(jeżeli patyk będzie suchy to znak że ciasto należy wyjąć). Wyjmujemy i studzimy. Następnie posypujemy borówkami. Smacznego!

2 komentarze:

Shoe Girl pisze...

Aż mi zaburczało w brzuchu! :)

Anonimowy pisze...

Hej Kama, tarta jest wyśmienita, polceam i pozdrawiam pysznie, Laura