MENU

30 lip 2011

Przepis na sałatkę z awokado, serem feta i boczkiem

Kupując awokado sprawdźcie czy jest miękkie. Sałatka, którą proponuje to ciakwe połączenie smaków, uwydatnione ciepłym dresingiem.


składniki:
200 g różnych sałat (mogą być gotowe z paczki)
200 g sera feta
150 g boczku (cienko pokrojonego w paski)
1 duże awokado
sok z połowy cytryny
szczypta cukru
5 łyżek oliwy/bądź oleju z pestek winogron
łyżka oleju (do smażenia boczku)
sól
pieprz
wykonanie:
awokado obieramy i kroimy w kostkę a następnie polewamy sokiem z cytryny. Pokrojony boczek podsmażamy na łyżce oleju. Kiedy będzie już chrupiący, kładziemy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Do miski wrzucamy mieszankę sałat, oraz pokrojony w kostkę ser feta. Wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy awokado, zachowując do dresingu sok z cytryny. Na patelnie, na której smażyliśmy boczek wlewamy sok z cytryny, oliwę, oraz szczyptę cukru. Wszystko razem podsmażamy ok. 2 minut. Powstałym dresingiem polewamy naszą sałatkę. Gotowe!

Brak komentarzy: