MENU

21 mar 2011

Przepis na krem jabłkowo - chrzanowy z nutą białego wina

Święta Wielkanocne już za miesiąc, pomyślałam że to dobry czas aby podrzucić Wam kilka ciekawych pomysłów. Zaczynamy od niestandardowej zupy. Do jej przygotowania poza podstawowymi składnikami i 20 minutami jest potrzebna najważniejsza przyprawa- ja nazywam ja miłością.
Składniki na cztery talerze. Niech nie przeraża was liczba składników, porostu jest kilka przypraw.


składniki:
4 winne jabłka
4 łyżki tartego chrzanu
cebula
3 ząbki czosnku
1,5 l bulionu warzywnego
50 ml półwytrawnego białego wina
pół szklanki śmietany 18 %
2 łyżki masła
łyżka mąki
4 jajka na twardo
łyżka soku z cytryny
listek laurowy
5 ziaren czarnego pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
pół łyżeczki majeranku
mielony biały pieprz
szczypta soli
szczypta cukru
wykonanie:
jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki. Polewamy je sokiem z cytryny. W garnku topimy masło, dodajemy jabłka i posiekaną cebulę. Wszystko podsmażamy, a następnie podlewamy winem. Przykrywamy i dusimy, aż jabłka zaczną się rozpadać. Następnie miksujemy wszystko blenderem. Dolewamy bulion, dodajemy czosnek, ziele angielskie, listek laurowy, czarny pieprz. Gotujemy na małym ogniu 15 minut. Śmietanę mieszamy z mąką i kilkoma łyżkami zupy. Dolewamy do garnka, po czym dodajemy chrzan. Wszystko mieszamy i gotujemy ok. 2 minut. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i białym pieprzem. Wlewamy na talerz dodajemy jajko na twardo i do ozdoby np. pokrojone ze skórką jabłko. Smacznego!

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Pyszna! zrobiłam i wiem, że zrobię ponownie na Święta.
Dorota

Anonimowy pisze...

Jeśli moje weekendowo-imprezowe plany wypalą to po weekendzie napiszę wszystkim jak samkuje ten krem.Mmmm już mam smaczka!

--J

Anonimowy pisze...

Dorotko, dziękuje za komentarz i cieszę się, że smakowało. "J" koniecznie napisz jak Ci wyszedł ten krem , pozdrawiam Laura

Anusia pisze...

Pycha szczególnie dla koneserów smaku :)