MENU

3 sty 2011

Przepis na krem marchewkowy z imbirową nutą

Jest to wspaniała zupa w szczególności podczas zimowych dni. Imbir znany jest ze swoich właściwości rozgrzewających (stąd nazwa wewnętrzny ogień) oraz odkażających, i jest mocniejszy w działaniu od czosnku.

składniki:
ok. 1 l wywaru z jarzyn (jeżeli nie mamy może być z kostki)
3 średnie marchewki
opakowanie mrożonych małych marchewek ( możemy zastąpić zwykłą marchewką, ok. 4 sztuki)
1 cebula
2 ziemniaki
ząbek czosnku
łyżka masła
3-4 cm korzenia świeżego imbiru
łyżeczka soku z cytryny
jogurt lub śmietana do dekoracji
prażone pestki dyni
sól
pieprz
wykonanie:
marchewkę, ziemniaki i cebulkę obieramy i kroimy w dużą kostkę. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy pokrojone warzywa. Do gotującego się wywaru wsypujemy mrożone marchewki i gotujemy ok. 4 minut. Kiedy warzywa na patelni się lekko zarumienią, dodajemy je do wywaru i marchewki. Przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości (ok. 10 min). Następnie w malakserze lub na tarce ścieramy imbir. Dorzucamy go do zupy wraz z ząbkiem czosnku. Wszystko razem gotujemy (2 min). Następnie ściągamy garnek z ognia i wszystko miksujemy przy użyciu malaksera. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jeżeli krem będzie za gęsty możemy dolać przegotowaną wodę. Krem wlewamy na talerz, miskę ozdabiamy keksem jogurtu/śmietany i posypujemy prażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Gotowe!

Brak komentarzy: