MENU

3 sty 2011

Przepis na słodko-kwaśną tartę z sardynkami

Do tarty użyłam sardynki,to drobne rybki z rodziny śledziowatych. Stanowią one bogatą dawkę witaminy A, E oraz D. W połączeniu z cytryną i słodkim kruchym ciastem powstało smaczne i aromatyczne danie.

składniki:
gotowe kruche ciasto (możemy przygotować wg przepisu na kruche ciasteczka lub kupić gotowe w sklepie), ciasto ma być słodkie
2 puszki sardynek
1 cytryna
1 duża cebula
opakowanie sera feta
szklanka startego żółtego sera
500 ml gęstego jogurtu
kilka zielonych oliwek
czerwona papryka (możemy ją wcześniej wrzucić do piekarnika i upiec, a następnie ściągnąć skórkę)
pieprz
sól
cukier trzcinowy do panierowania cytryny
wykonanie:
kruchym ciastem wykładamy formę na tarte. Wkładamy do nagrzanego na 175 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut (środkowa półka). Ser feta rozdrabniamy widelcem dodajemy jogurt oraz ser żółty, mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem. Farsz wylewamy na podpieczone ciasto. Następnie na farszu układamy sardynki, oliwki, paprykę ,oliwki oraz grubsze krążki cebuli. Cytrynę kroimy w cienkie krążki, panierujemy ją w cukrze i układamy na tarcie. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy aż wierzch się zarumieni. Smacznego!

Brak komentarzy: