MENU

22 gru 2010

Przepis na Świąteczne choinki

Święta już za pasem, jeżeli nie macie jeszcze wszystkich prezentów, lub chcecie zrobić coś specjalnego, to zachęcam do wypieczenia choinki. Pomysł podsunęła mi Agnieszka J. (dzięki).
Naprawdę bardzo proste kruche ciasto, nie potrzebne są nam foremki, wystarczy ostry nóż i do dzieła!
Z podanych składników wypieczecie 5 choinek.

składniki na ciasto:
300 g mąki
2 żółtka
100 g cukru pudru
150 g masła lub margaryny
składniki na lukier:
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki gorącej wody
150 g cukru pudru, plus cukier puder do posypki
opcjonalnie: kolorowe posypki, kolorowe spożywcze pisaki
wykonanie:
do miski wsypujemy puder, dodajemy miękkie masło lub margarynę i miksujemy. Pierwsze będą takie grudki ale po chwili miksowania zrobi się masa. Dodajemy żółtka i dalej miksujemy (1 min). Następnie wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto ręką (w misce). Kiedy składniki się połączą, dzielimy ciasto na dwie części i umieszczamy, każdą z osobna w woreczku. Cisto wędruje do zamrażalnika na 30 min. Schłodzone ciasto wyciągamy rozgniatamy, podsypujemy mąką i wałkujemy. Następnie wycinamy nożem gwiazdki (duża, dwie średnie, dwie małe i czubek- ale to już pozostawiam wyobraźni). Wycięte ciasteczka układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i wstawiamy do pieczenia na ok. 20 min. Patrzcie kiedy zaczną brązowieć- wtedy wyciągamy. I kolejna partia. Po wystudzeniu zabieramy się za lukier. Składniki lukru miksujemy w misce i gotowe. Choinkę sklejamy na środku lukrem (poziomami). Posypujemy pudrem i ewentualnie możemy ozdobić, jak chcecie. Smacznego!!!

Brak komentarzy: