MENU

15 sty 2011

Przepis na tartę z gruszkami

Jest to bardzo nietypowa tarta. Jej podstawą nie jest ciasto kruche a tortilla. Tarty na tortilli to przede wszystkim duża oszczędność czasu i niepowtarzalny smak. Takiego sposobu na desery nauczył mnie Jacques Pepin, którego najwyższa klasa kulinarna jest dla mnie inspiracją. Zachęcam do wypróbowania!

składniki:
1 placek-tortilla
4 gruszki
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżeczka schłodzonego masła
kilka łyżeczek cukru
garść rozgniecionych pistacji
wykonanie:
piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Tortillę układamy na blaszce (bez papieru i folii aluminiowej). Smarujemy ją rozpuszczonym masłem z dwóch stron i posypujemy cukrem (z wierzchu, w ilości wg uznania). Obieramy gruszki i kroimy w pół księżyce. Układamy na tortilli na zakładkę (nachodząco). Posypujemy cukrem i wiórkami schłodzonego masła. Pieczemy 25 minut na górnej półce. Po wyjęciu posypujemy pistacjami. Gotowe!

Brak komentarzy: