MENU

14 gru 2010

Przepis na pierniczki miodowe

To już ostatni dzwonek aby upiec na Święta pierniczki. Potrzebują one bowiem około 2-3 tygodni aby stały się miękkie i pachnące. Święta Bożego Narodzenia to zapach przypraw korzennych. Jedną z nich jest gałka muszkatołowa. Pamiętajmy, że jej nadmiar ma działanie psychoaktywne.
Przy okazji pierniczków, chcę obalić mit, iż pierniki pochodzą z Torunia, otóż nie! pierniki pochodzą z KRAKOWA!
Z poniższych składników otrzymamy około 60 pierników.
składniki:
0,5 kg mąki
75 g masła
250 g miodu
120 g cukru
1 opakowanie przyprawy do pierników
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
wykonanie:
masło, miód i cukier roztapiamy w garnku. Następnie studzimy. Do miodowej masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do pierników. Ciasto zagniatamy i odstawiamy na godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto wałkujemy i wycinamy pierniczki. Układamy je na blaszce wysłanej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut. Studzimy odstawiamy na 2 tygodnie. Smacznego!

Brak komentarzy: