MENU

15 lis 2010

Ciasto bakaliowe z kremem "Kora Dębu"

Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy 1,5 łyżki mąki pszennej. Zalecam dla osób chcących unikać nadmiaru glutenu.

składniki ciasta bakaliowego: 
8 białek
0,5 szklanki cukru
3 żółtka
10 dag pokrojonych orzechów włoskich
10 dag zmielonych orzechów włoskich
10 dag rodzynków
10 dag wiórek kokosowych
0,5 łyżeczki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa :
puszka brzoskwiń razem z syropem
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki pszennej
5 żółtek
¾ szklanki wody
30 dag masła
dodatkowo:
2 opakowania ciastek delicje o smaku np. malinowym
3 galaretki brzoskwiniowe
wykonanie:
białka ubijamy na sztywno dodając cukier. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy po żółtku nadal ubijając. Następnie dodajemy bakalie oprószone mąką i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Masę dzielimy na dwie części i pieczemy osobno 2 placki na wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką bądź bułką tartą prostokątnych formach o wymiarach 25 na 36 cm. Każdy placek pieczemy ok. 40 minut w temperaturze ok. 170 °C. Kiedy pieczemy jeden placek drugi może stać w temperaturze pokojowej. Zabieramy się za masę. Sok z brzoskwiń (2 szklanki, w przypadku braku soku można uzupełnić wodą) gotujemy. Budynie, mąkę pszenną i żółtka rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i wlewamy do gotującego się soku z brzoskwiń. Gotujemy i studzimy budyń. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, dodając porcjami budyń. Krem dzielimy na 2 części.
Na wystudzony placek wykładamy jedną część kremu, następnie układamy delicje. Na delicje wykładamy drugą część kremu i przykrywamy drugim plackiem. Następnie wykładamy pokrojone w kostkę brzoskwinie, a na wierzch ciasta wylewamy tężejącą galaretkę, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody. Przed podaniem ciasto wyjmujemy z lodówki, masa wtedy jest miękka i smaczna. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień. Smacznego!

2 komentarze:

Kasia pisze...

Ciacho zrobiłam dzisiaj:))) pychota!!! idę pobuszować po Twoich innych przepisach:)

Anonimowy pisze...

pyszne ciasto , wyszlo super , tylko do masy dodalam cukru pudru i dobrze zrobilam ;) pozdrawiam