MENU

17 lis 2010

Naleśniki ze szpinakiem i serem żółtym

Szpinak jest bardzo zdrowy, jest również nielubiany szczególnie przez dzieci. Możemy go jednak przemycić w naleśnikach, które smakują wyśmienicie. Ser żółty możemy zastąpić np. serem białym bądz serem feta.
Z podanych składników zrobicie 6-8 naleśników

składniki ciasta:
szklanka mleka
szklanka wody
2 jajka
1,5 szklanki mąki
szczypta soli
farsz:
opakowanie mrożonego szpinaku
1 cebula
 ząbek czosnku
łyżka masła
sól, pieprz
4-5 plasterków żółtego sera
wykonanie:
mleko, jajka i wodę wlewamy do miski i miksujemy. Dodajemy porcjami przesianą mąkę i sól. Miksujemy. Ciasto odstawiamy na 30 min. Wylewamy ciasto na natłuszczoną patelnię chochelką. Smażymy z obu stron na rumiano.
Zabieramy się za farsz. Szpinak rozmrażamy na patelni z odrobiną wody. Następnie na średnim ogniu podsmażamy do momentu aż wyparuje woda i szpinak stanie się gęstą masą. Na drugiej patelni podsmażamy posiekaną cebulkę oraz czosnek. Do szpinaku dodajemy masło oraz cebulkę i doprawiamy przyprawami do smaku. Chwilkę wszystko razem dusimy. Następnie dodajemy ser żółty roztapiając go w masie. Masą smarujemy naleśniki, zwijamy je w rulony. Smacznego!

Brak komentarzy: