MENU

13 lip 2010

Sałatka z ziemniaków i selera naciowego z serowym sosem

Seler naciowy jest uznawany za jedno z najstarszych warzyw .W starożytności uprawiany był jako roślina magiczna i kultowa, późnej także jako roślina ozdobna. Wierzono, iż przynosi szczęście stąd wieszano go nad wejściem. Seler naciowy zawiera witaminy A , C, PP, i witaminy z grupy B, wysoka jest też zawartość soli mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, magnezu, żelaza , miedzi, manganu i cynku. Seler ma „ ujemną ilość kalorii” oznacza to, że na jego trawienie organizm zużywa więcej kalorii niż on sam dostarcza.


składniki:
1 kg ziemniaków sałatkowych
150 g sera pleśniowego z niebieskim przerostem
4 cebulki dymki
2 gałązki selera naciowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
100 ml kwaśnej śmietany
100 ml majonezu
sól
pieprz
wykonanie:
cebulki kroimy w cienkie plasterki, seler obieramy z żyłek i kroimy w krążki. Pokrojone warzywa wrzucamy do miski, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, łyżkę soku z cytryny, śmietanę i majonez, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pokruszony ser pleśniowy, mieszamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia gotujemy ziemniaki w mundurkach do miękkości. Odstawiamy do schłodzenia. Możemy pozostawić skórkę bądź obieramy ziemniaki i wrzucamy do mikstury warzywno serowej. Mieszamy. Smacznego!

Brak komentarzy: