MENU

9 lip 2010

Pierogi z borówkami

W Polsce pierogi pojawiły się ok. XIII wieku. “Pierogi to staropolska potrawa”- niestety nie. Jak “większość wszystkiego” również one pochodzą z Chin. To Marco Polo przywiózł je do Europy. Słowo "pierogi" zadomowiło się u nas dopiero w XVII wieku. To jedyna u nas pozostałość z prasłowiańskiego słowa „pir„, oznaczającego biesiadę oraz bardziej specyficznie - nazwę ciasta obrzędowego. Bo też niegdyś pierogi pieczone były tylko z okazji świąt.

Z podanych składników zrobicie 40 sztuk.

składniki:
400 gramów mąki
pół szklanki letniej wody
2 żółtka
2 łyżki roztopionego i wystudzonego masła
pół litra borówek
cukier trzcinowy
2 łyżki masła do roztopienia i polania po pierogach
sól
wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka, masło i odrobinę wody. Wody dodajemy tylko tyle aby uzyskać zwięzłe ciasto. Wyrabiamy 10 minut. Następnie ciasto przykrywamy wilgotną szmatką i odstawiamy na 10 minut, niech odpocznie. W tym czasie myjemy borówki i posypujemy je do smaku cukrem. Nastawiamy garnek z osoloną wodą. Ciasto do wałkowania dzielimy na dwie części. Wałkujemy i wykrajamy szklanką krążki. Wykrojone pierogi przykrywamy wilgotną szmatką. Lepimy. Kiedy mamy gotowe wrzucamy do gotującej wody i od momentu kiedy wypłyną gotujemy jeszcze przez 10 minut. Na patelni roztapiamy masło. Pierogi odcedzamy polewamy masłem i posypujemy cukrem. Można udekorować śmietaną. Smacznego!

Brak komentarzy: