MENU

9 lip 2010

Sałatka z bakłażanem, jajkiem i salami

Bakłażan- Oberżyna- Psianka Podłużna- Gruszka Miłosna- Jajko Krzewiaste i Bakman to to samo. Bakłażan należy do rodziny psiankowatych i jest krewnym ziemniaka, pomidora, papryki, a także, co jest ciekawostką, tytoniu. Nie jest warzywem, ale owocem-jagodą. Bakłażan uważany jest za afrodyzjak.


składniki:
2 bakłażany
150 gramów mąki
kilka plasterków salami(bardziej wypasiona wersja- szynka parmeńska)
2 jajka ugotowane na twardo
oliwa
natka pietruszki
gruboziarnista sól morska
pieprz
wykonanie:
Kroimy bakłażany na plastry o grubości ok. 1 cm. Posypujemy je solą i odstawiamy na pół godziny. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Bakłażany obtaczamy w mące i nadmiar strzepujemy. Smażymy po kilka minut aż się zarumienią. Na talerzu układamy gotowe bakłażany, ozdabiamy salami, jajkiem oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy grubo siekaną pietruszką. Gotowe!

Brak komentarzy: