MENU

9 lip 2010

Sałatka z pieczarek i kiwi z orzechami laskowymi

Owoc kiwi był niegdyś nazywany chińskim agrestem. Kiedy zyskał na swojej popularności zmieniono nazwę, która pochodzi od małego ptaszka, zamieszkującego Nową Zelandię. Właśnie w tym kraju są największe plantacje kiwi. Ten mały owoc to bomba witaminowa. Łatwiej wymienić jakiej witaminy nie ma niż te, które są.


składniki:
garść orzechów laskowych
różne sałaty, najlepiej mieszanka np.. z paseczkami buraków
2 kiwi
10 pieczarek
4 kromki chleba bez skórki
sól
pieprz
parmezan (ser ten jest dość drogi ale możemy kupić go startego po dobrej cenie)
oliwa
wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i na blaszce rozsypujemy orzechy laskowe. Opiekamy je na brązowy kolor ok. 5 minut. Następnie wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia a następnie ściągamy ich skórkę. Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy i dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Kiedy będzie rumiany wyrzucamy go z patelni a na niej układamy chleb pokrojony w kostkę. Robimy małe grzanki. Gotowe grzanki układamy na ręczniku papierowym aby je odsączyć z nadmiaru oliwy. Do dużej miski wkładamy sałaty, oraz pieczarki pokrojone w cienkie plasterki (pieczarki pozostają surowe). Dodajemy plasterki kiwi, sól, pieprz i wszystko polewamy odrobiną oliwy. Posypujemy parmezanem. Smacznego!

Brak komentarzy: