MENU

9 lip 2010

Mus gruszkowy w gęstym sosie z czerwonej porzeczki

Gruszki są doskonałym źródłem witamin i soli mineralnych. Owoce odżywią zmęczony organizm, dodadzą sił witalnych i poprawią nastrój, a dodatkowo poprawią elastyczność skóry oraz nadadzą jej wyjątkowego blasku. Doskonale nadają się dla tych, którzy podjęli walkę ze zbędnymi kilogramami. Owoce są bardzo zdrowe i, wbrew panującej opinii, nie są ciężkostrawne.


składniki:
1 kg gruszek
sok z połowy cytryny
2 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny w proszku
garść czerwonych poprzeczek
kilka łyżeczek cukru pudru(zależy jaki słodki sos chcemy uzyskać)
wykonanie:
Gruszki obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych. Następnie do garnka wlewamy ok. 0,5 l wody, dodajemy gruszki, cukier i sok z cytryny. Wszystko razem gotujemy 10 minut. Następnie gruszki odcedzamy (nie wylewamy wody), lekko studzimy i mixujemy na gładką masę. W połowie wody spod gruszek rozpuszczamy żelatynę i łączymy z musem gruszkowym. Gdy mus zaczyna zastygać wlewamy go do foremek i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Garść porzeczek zasypujemy cukrem pudrem i wlewamy odrobinę wody spod gruszek. Gotujemy na małym ogniu przez 7 minut rozgniatając je widelcem. Następnie przecieramy je przez sitko. Sos odstawiamy do wystudzenia. Gotowe!

Brak komentarzy: