MENU

2 lip 2010

Sałatka z pieczonych buraków i orzechów laskowych

Po raz pierwszy o buraku wspomina jeden z dokumentów pochodzących z Babilonii ok. 722 p.n.e. Burak zawiera dużą ilość witaminy C, B1, karotenu i witaminy P, zawiera wiele makro- i mikroelementów; jest w nim dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Obecnie burak przeżywa swój renesans.


składniki:
8 małych buraczków
2 łyżki oliwy
3 łyżki masła
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki posiekanego koperku
garść orzechów laskowych
sól
pieprz
ew. pęczek botwiny (listki młodych buraczków)
wykonanie:
Rozgrzewając piekarnik do 200 stopni wkładamy na blaszce orzechy laskowe. Trzymamy je ok. 8 minut, aż się zarumienią i skórka zacznie łatwo odchodzić. Odstawiamy. Buraczki myjemy i w całości wkładamy do żaroodpornego naczynia. Zalewamy je oliwą tak aby każdy był nią pokryty. Pieczemy je ok. 45 minut do miękkości. W miedzy czasie na patelni roztapiamy łyżkę masła i wrzucamy listki botwinki na ok. 3 minuty. Podsmażamy i odkładamy na bok. Po wyjęciu buraczków z pieca chwilkę czekamy aż ostygną i będziemy mogli je obrać ze skórki. Kiedy to zrobimy kroimy je na równe plastry, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnie wlewamy ocet balsamiczny i kiedy zawrze dodajemy pozostałe masło. Kiedy wszystko się połączy dodajemy buraczki i chwilkę razem podsmażamy aż pokryją się glazurą. Przekładamy buraczki do miski dodajemy do ozdoby botwinkę oraz orzechy. Doprawiamy solą i pieprzem Posypujemy koperkiem. Smacznego

Brak komentarzy: