MENU

2 lip 2010

Kolorowy makaron z warzywami

Makaron, który jest ugotowany al. dente ( z włoskiego- na ząb) nie jest już twardy ale zachowuje elastyczność i czujemy go pod zębem. Ugotowany w taki sposób makaron nie tuczy, ponieważ organizm zużywa więcej energii na jego trawienie.


składniki:
pół paczki kolorowego makaronu
cebula
kilka pieczarek
pół czerwonej papryki
ząbek czosnku
nać pietruszki
wykonanie:
Makaron gotujemy al. dente. Odcedzamy i przelewamy ciepłą wodą. Odstawiamy pod przykryciem. Cebulkę, paprykę kroimy w kostkę, a pieczarki na plasterki. Na łyżce masła chwilkę podsmażamy pieczarki ale tak aby zachowały jędrność. Wyjmujemy na talerzyk i odstawiamy. Następnie na łyżce masła rumienimy cebulkę i pod sam koniec dodajemy paprykę, grzyby i posiekany czosnek. Chwilkę razem wszystko dusimy. Warzywa przekładamy do garnka z makaronem i razem wszystko mieszamy. Posypujemy posiekaną natką. Gotowe!

Brak komentarzy: