MENU

13 lip 2010

Lekkie ciasteczka kokosowe

Nazwa palmy kokosowej w sanskrycie to „kalpa vriksha„, co tłumaczy się jako "drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia". W Nowej Zelandii odnaleziono szczątki tej rośliny sprzed 15 milionów lat. Owoc to orzech kokosowy, ma on zdolność utrzymywania się na wodzie, stąd może on dryfować po 4500 km po wodach, nie tracąc zdolności do kiełkowania. W taki też sposób palma kokosowa „rozsiała” się po świecie.


składniki:
2 białka
100 g zmielonego cukru trzcinowego
150 g wiórków kokosowych
wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Dwa białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy cukier trzcinowy. Miksujemy tak długo, aż cukier dobrze się połączy i rozpuści. Następnie dodajemy kokos i mieszamy wszystko razem łyżką. Masę nabieramy łyżką i układamy niewielkie kopczyki na blaszce. Pieczemy ok. 20 minut, aż się zarumienią.Ciastka powinny być mokre w środku i chrupiące na zewnątrz.  Smacznego!

Brak komentarzy: