MENU

15 cze 2010

Szybkie bułeczki z serem żółtym

Sery zaczęto wyrabiać już w starożytności. Pierwszym dokumentem, który traktuje
o produkcji sera jest płaskorzeźba sumeryjska wykonana ok. 3000 lat p.n.e. Do Polski przepisy na wytwarzanie serów żółtych trafiły w XIX wieku wraz z imigrantami z Niemiec i Holandii. Obecnie na świecie wytwarza się ponad 4000 gatunków sera, a w Polsce ok. 90. Sery odznaczają się wysoką zawartością odżywczą, zawierają białko, wapń, fosfor, oraz witaminy A, D, E, B.

Z podanych składników zrobicie 5- 6 bułeczek.

Składniki:
100 gramów masła
300 gramów mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 gramów żółtego sera
200 ml śmietany 12%
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Schłodzone masło siekamy wrzucamy do metalowej miski i wkładamy do zamrażalnika na 5 minut. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser żółty. Po wyjęciu miski z masłem dosypujemy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Wszystko rozdrabniamy palcami. Następnie dodajemy śmietanę (zostawcie łyżkę śmietany) i ser. Wyrabiamy aż powstanie ciasto. Formujemy z ciasta nieduże kule. Kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostawionej łyżki śmietany i pół łyżeczki cukru robimy masę, którą smarujemy po wierzchu bułeczki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut. Smacznego!

Brak komentarzy: