MENU

18 cze 2010

Boczniaki na masełku

Grzyby- boczniaki pochodzą z Chin. Obecnie stanowią grzyby uprawowe stąd można je spotkać w kuchniach całego świata. Boczniaki to jedne z niewielu grzybów, które są drapieżnikami. Ich strzępki są przystosowane do wyłapywania oraz trawienia drobnoustrojów. Grzyb ten jest źródłem wielu witamin i substancji mineralnych.


Składniki:
tacka boczniaków
cebula
masło (ok. 3 łyżki)
sól
pieprz
zielona pietruszka
wykonanie:
Boczniaki myjemy i osuszamy. Na patelni topimy masełko (ok. 2 łyżki) i wrzucamy boczniaki. Na osobnej patelni na łyżce masła rumienimy pokrojoną w kostkę cebulkę. Boczniaki smażymy na małym ogniu do miękkości (ok. 10minut-). Dodajemy cebulkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną pietruszką. Gotowe!

1 komentarz:

Kamilla Ernandes pisze...

Wiem co dzisiaj jem! Boczniaki na maśle z makaronem.