MENU

15 cze 2010

Kompozycja sera feta oraz ziół prowansalskich

Zioła prowansalskie (z francuskiego: Herbes de Provence) to kompozycja ziół, rosnących na wzgórzach Prowansji. W skład ziół prowansalskich wchodzą: tymianek, rozmaryn, majeranek, cząber, oregano. Trzymajmy zioła w ciemnych, szczelnie zamkniętych słoikach. Jeżeli mamy przezroczyste słoiczki wkładajmy zioła do szafki. Zioła tracą swoje właściwości i cały aromat i czar gdy dociera do nich światło, wilgoć i powietrze.


Składniki:
ser feta (jedno opakowanie)
kilka pomidorków koktajlowych
ogórek zielony
cebula (najlepiej czerwona no ale jak nie mamy może być złota)
kilka czarnych oliwek
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
wykonanie:
Ogórek obieramy i kroimy w kostkę. Układamy go na dnie miseczki. Następnie kroimy na dwie połówki pomidorki koktajlowe. Układamy na ogórku. Kroimy ser feta w zgrabne kosteczki, którymi przyozdabiamy miseczkę. Do tego dokładamy kilka czarnych oliwek. Polewamy wszystko oliwą z oliwek i posypujemy ziołami prowansalskimi. Smacznego!

Brak komentarzy: