MENU

15 cze 2010

Filet z kurczaka “ Krakers chicken”

Drób jest źródłem wysokowartościowego białka. Mięso z kurczaka ma również najmniej tłuszczu dzięki czemu zaliczane jest do mięsa chudego. Zalecane jest ono dla osób, będących na diecie. Poza tym kurczak jest bogaty w witaminy z grupy B.

W poniższym przepisie filet jest przyrządzony bez tłuszczu.


Składniki:
2 piersi z kurczaka
jogurt naturalny ok. 150 gramów (taki mały pojemniczek)
krakersy
łyżeczka curry
pół łyżeczki pieprzu
szczypta ostrej papryki
wykonanie:
Filety umyć i osuszyć. Położyć na desce i jedną ręką przyłożyć z góry a drugą z nożem przeciąć filety na dwie równe części. W misce wymieszać jogurt z przyprawami. Zamoczyć w nim filety. Wstawić całość do lodówki na minimum 30 minut. Krakersy rozkruszyć. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy filety z lodówki i panierujemy w pokruszonych krakersach.Układamy na papierze. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Smacznego!

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Kurczak wyszedł superowy. Jest mokry i soczysty - jakby kurę zabito tuż przed obiadem :) Polecam.
Bartłomiej.

Laura pisze...

Witaj, cieszę się że krakersowy filet smakował. A to porównanie soczystości... no gratuluje pomysłowości, pozdrawiam
Laura

Anonimowy pisze...

Pyszny kurczak. Wilgotny i wygląda jak smażony, a jest praktycznie przyrządzony bez tłuszczu. Następnym razem posolę odrobinę mięso.
Laura, dziękuję za proste przepisy na szybkie dania.
Iwona