MENU

19 lip 2011

Przepis na pulpety w towarzystwie szwedzkiej borówki

Jest to przepis wyśmienity i co ważne szybki w przygotowaniu. Borówkę, którą użyłam można zamienić żurawiną. Dżem z czerwonej borówki tzw. Lingon produkowany jest w Szwecji, ale można go kupić w szwedzkich sklepach ( w głównej mierze z rzeczami dla domu). 


składniki:
500 g mielonego mięsa wieprzowego
3 średniej wielkości cebule
1 jajko
4 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki mąki
100 ml śmietanki 22 %
100 ml zimnej wody
sól
pieprz
dżem z czerwonej borówki
koperek
wykonanie:
cebule kroimy w drobną kostkę i rumienimy na 2 łyżkach masła. Następnie połowę rumianej cebuli dodajemy do mielonego mięsa. Dodajemy również bułkę tartą, jajko, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy i formujemy małe pulpety (wielkości orzecha włoskiego). Obtaczamy je w mące i rumienimy na pozostałym maśle. Usmażone pulpety przekładamy do garnka. Dolewamy 100 ml zimnej wody oraz śmietankę, dodajemy również pozostałą rumianą cebulę. Dusimy wszystko na bardzo małym ogniu ok. 20 minut. Sos będzie stawał się gęsty. Posypujemy koperkiem. Gotowe!

Brak komentarzy: