MENU

22 lis 2010

Przepis na cytrynową zupę z kurczaka i pora

 W przepisie pojawia się hasło bouquet garni, od razu wyjaśniam co to takiego. To po naszemu po prostu pęczek ziół. Możemy go skomponować zarówno ze świeżych jak i suszonych ziół. Klasyczny pęczek ziół do zupy to: 6 gałązek pietruszki, 2 gałązki tymianku i 2 listki laurowe. Taki bukiecik zawijamy w liście np.. selera, lub pora związujemy wszystko nicią i wrzucamy do potrawy na czas jej gotowania. Kompozycja bouquet garni jest dowolna, zależy od naszej fantazji.

składniki:
2 duże filety z kurczaka
ścięta skórka z całej cytryny (nie starta, chodzi o kawałki, które wyjmiemy po ugotowaniu)
1 mała cebula
2 małe marchewki
1 duży por
1 łodyga selera naciowego
bouquet garni
1 kostka rosołowa (opcjonalnie)
żółtko
2 łyżki śmietany do zup 18%
starta skórka z 1 cytryny
posiekana pietruszka do ozdoby
sól i pieprz
wykonanie:
umyte i wysuszone filety z kurczaka, nacieramy solą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Następnie wyciągamy i wkładamy upieczone filety do garnka, dodajemy skórkę z cytryny, cienkie plasterki marchewki, cebuli oraz selera(seler przed pokrojeniem obieramy z włókien) a także nasz bouquet garni. Wlewamy wodę tak aby wszystko przykryła. Gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut. Następnie wyciągamy filety oraz pęczek ziół i skórkę z cytryny z wywaru. Do wywaru dodajemy pokrojonego w grubsze plasterki pora. Gotujemy bez przykrycia ok. 10 minut, aż por będzie miękki. W tym czasie kroimy filety z kurczaka na kawałki. W miseczce kruszymy kostkę rosołową (jeżeli nie chcemy to wsypuejmy odrobinę soli i pieprzu), dodajemy do niej żółtko oraz śmietankę i wszystko mieszamy. Następnie do miski wlewamy gorący wywar. Mieszamy. Do zupy wrzucamy kawałki kurczaka oraz wlewamy z miseczki nasz zagęstnik. Wszystko mieszamy i zestawiamy z ognia. Po wylaniu na talerz posypujemy startą skórką z cytryny oraz pietruszką. Smacznego!

Brak komentarzy: