MENU

29 lip 2010

Zupa czosnkowa z grzankami na deszczowe i chłodne dni

Na świecie uprawia się wiele odmian czosnku. Najpopularniejsze są o białej, różowej oraz fioletowej łupince. Ta ostatni jest najlepsza. Kupując czosnek zwracajmy uwagę na jego świeżość oraz pochodzenie. Wystrzegajmy się czosnku z Chin. Najlepszy jest nasz polski bądź z Hiszpanii. Co do świeżości to nie może kiełkować oraz posiadać jakichkolwiek plam. Główka ma być zwarta i twarda a ząbki białe. Zawarta w czosnku allicyna działa jak antybiotyk, i to najlepszy bo naturalny.


składniki:

1 litr wywaru warzywnego
100 g sera topionego (ementaler)
7 ząbków czosnku
szklanka śmietanki do zup 18 %
bagietka na grzanki
oliwa z oliwek
pietruszka do ozdoby
wykonanie:
wywar podgrzewamy, i kiedy się zagotuje dodajemy ser topiony. Gotujemy na małym ogniu aż się rozpuści. Przez praskę przecieramy ząbki czosnku. Następnie umieszczamy je w ceramicznej bądź metalowej siateczce do parzenia herbaty (można również zrobić sakiewkę z gazy). Wstawiamy do gotującej się zupy i często przelewamy wywarem, tak aby cały smak czosnku wniknął w zupę a sam czosnek został w siteczku. Trwa to ok. 8 minut. Następnie do szklanki ze śmietanką wlewamy kilka łyżek gorącej zupy i całość wlewamy do garnka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i robimy z bagietki grzanki, którymi obsypujemy już na talerzykach podaną zupę. Dekorujemy również zieloną pietruszką. Gotowe!

Brak komentarzy: