MENU

23 lip 2010

Ryba w cieście

Ciasto drożdżowe to jedno z najczęściej podawanych oraz lubianych ciast. Można zrobić je na słodko lub tak jak w poniższym przepisie, przygotować je w nietypowy sposób. Warto mieć w domu torebkę z suchymi drożdżami. Są one cennym źródłem wielu witamin, szczególnie z grupy B, oraz wielu substancji mineralnych: fosforu, cynku, magnezu, żelaza, potasu, selenu i chromu.


składniki na ciasto:
500 gramów mąki
100 gramów masła (temperatura pokojowa)
7 gramów suszonych drożdży
2 jajka- 1 do ciasta i 1 do posmarowania ryby
szklanka letniego mleka
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
składniki na farsz:
500 gramów białej ryby (może być mrożona)
1 duża cebula
1 jabłko
1 łyżka soku z cytryny
posiekana natka pietruszki
pół szklanki płatków owsianych
2 łyżki bułki tartej
jajko
sól
pieprz ziołowy
wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, łyżeczkę soli i cukru, jajko,masło i na koniec wlewamy mleko. Wszystko mieszamy. Kiedy składniki się połączą przekładamy masę na stolnice i ugniatamy, aż ciasto stanie się elastyczne. Następnie wkładamy ciasto do miski i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rybę rozmrażamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kosteczkę bądź paseczki. Cebulkę i jabłko kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy rybę, jajko, pokrojoną cebulkę i jabłko, sok z cytryny, posiekaną pietruszkę, płatki owsiane, bulkę tartą, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Pierwszą część wałkujemy już na papierze do pieczenia. Z ciasta wycinamy kształt ryby. Na ten kształtny kawałek wykładamy farsz. Następnie wałkujemy drugi kawałek ciasta, tak aby był nieco większy od tego pierwszego. Gotowym przykrywamy naszą rybkę z farszem. Dwa ciasta po bokach dobrze dociskamy, najlepiej widelcem. Zbędne kawałki okrajamy, można z nich przygotować np. dodatkowe płetwy. Ważne aby zrobić naszej rybce oko, po to aby gorące powietrze uciekało a nie rozsadziło nam rybę w piekarniku. Dlatego wycinamy oko, i do niego wkładamy tzw. komin czyli kawałek zrolowanej foli aluminiowej. Gotową rybkę smarujemy rozmąconym jajkiem po to aby uzyskać ładny brązowy kolor. Papier z rybą układamy na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 stopni. W tej temperaturze trzymamy rybkę ok. 15 minut. Następnie schodzimy z temperaturą do 180 stopni i pieczemy rybkę przez następne 40 minut. Smacznego!

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Wygląda pięknie. Jak wypróbuję, to napiszę czy smakuje równie dobrze:) Arcydzieło:)