MENU

13 lip 2010

Jajko w koszulce na bagietce z sosem z sera pleśniowego

Ocet winny powstaje w wyniku fermentacji wina. Jakość wina, z którego przygotowany jest ocet ma bardzo duże znaczenie smakowe. Dostępne w sklepach zarówno ocet biały jak i czerwony o stężeniu 6 % to najlepiej przyswajalna dawka dla człowieka. W occie winnym znajduje się fosfor, magnez i potas.

Z podanych składników zrobicie dwie porcje. Jest to bardzo dobra propozycja na śniadanie.

składniki:
bagietka
2 jajka
100 ml śmietanki 30 %
50 g sera pleśniowego z niebieskim przerostem (można dodać więcej- jak kto lubi)
5 łyżek białego octu winnego
oliwa
ząbek czosnku
sól
pieprz
wykonanie:
Rozgrzewamy patelnię z oliwą. Bagietkę kroimy na duże kawałki i wrzucamy je na gorącą oliwę. Robimy tosty. Po wyjęciu smarujemy je rozgniecionym czosnkiem. W garnku gotujemy ok., 1,5 litra wody z 5 łyżkami octu. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień. Do filiżanki wybijamy jedno jajko i powolnym ruchem przelewamy je do garnka z wodą i octem. To samo robimy z drugim. Gotujemy je w taki sposób ok. 3 minuty tak aby białko się ścięło a żółtko zostało w środku w formie płynnej. Do małego garnka wlewamy śmietankę i kruszymy ser. Podgrzewamy aż wszystko się połączy, często mieszając. Na talerzu układamy grzanki na nich umieszczamy jajko (wyjmujemy je łyżką cedzakową). Jajko i grzanki polewamy sosem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotowe!

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

To jest moje ulubione śniadanie :)
Jak nakarmię psa to lubię sobie zarzucić to śniadanko. Po nim nie jestem głodna przez cały dzień.
Krysia