MENU

24 cze 2010

Wołowy gulasz Skrzypka na dachu

Jest tu tak wiele różnych składników, o których mogłabym napisać, że powstałby nowy blog. Przepis pochodzi z kuchni żydowskiej. Smak dania to umiejętne połączenie słodyczy rodzynek, ostrości papryki oraz imbiru z korzennym cynamonem i tradycyjnymi warzywami. Zbiór przepisów ustalających szczegółowo zasady przygotowania koszernych posiłków znajduje się w świętej księdze judaizmu – Biblii, w Talmudzie. Koszerny to znaczy czysty- odnosi się to do pokarmów, które mogą być spożywane przez wyznawców Judaizmu.


składniki:
0,5 kg gulaszowego mięsa wołowego
250 gramów marchewki
100 gramów pietruszki
100 gramów selera
100 gramów ziemniaków
50 gramów cebuli
1 główka czosnku
100 gramów rodzynków
pół słoika dżemu z czarnej porzeczki
2 liście laurowe
2 łyżki słodkiej papryki
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
olej
wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę, i wrzucamy do garnka na rozgrzany olej. Chwilkę smażymy (ok. 7 min), następnie dodajemy pokrojona w kostkę cebulę, czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Smażymy wszystko razem przez 15 minut często mieszając. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę: seler, marchewkę, pietruszkę, i zalewamy wodą tak aby przykryła wszystkie składniki. Doprawiamy solą i pieprzem oraz papryką. Gotujemy na małym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie. I tu zależy jak długo od mięsa, czy było z młodego czy starszego osobnika. Zazwyczaj trzeba gotować ok. 3 godziny. Kiedy warzywa i mięso będzie miękkie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, rodzynki, dżem, cynamon, imbir. Gotujemy jeszcze około 30 minut tak aby ziemniaki były miękkie. Pod sam koniec dodajemy majeranek. Tak naprawdę niech nie przeraża nas czas gotowania ponieważ gotuje się samo a my możemy robić w tym czasie co chcemy. Jest to danie po prostu pyszne.

Brak komentarzy: