MENU

27 maj 2010

Gnocchi z niebieskim sosem

Włosi mają swoje gnocchi a my mamy kopytka. Słowo gnocchi oznacza kluseczki. Jak zwał tak zwał jedno jest pewne jest to danie smaczne i sycące. Podstawą jest ziemniak. Ziemniak to roślina bulwiasta, uprawiana już przez Inków. Wraz z wyprawami hiszpańskich konkwistadorów, dotarły do Europy. Do Polski przywiózł je król Jan III Sobieski. W podziękowaniu za obronę Wiednia przed Turkami otrzymał on sadzonki ziemniaka z ogrodów cesarza Leopolda I.

Z podanych składników wyjdzie ok. 120 kluseczek, jeżeli chcemy mniej to wszystko przez pół (poza jajkiem). Jeżeli chcemy zostawić na drugi dzień to dobrze jest polać odrobiną oleju aby się nie skleiły. Jeżeli ktoś nie lubi sera pleśniowego można użyć inny sos.



Składniki:
1 kg ziemniaków
1 jajko
300 gramów mąki
sól
pieprz
2 łyżki oleju
kawałek sera pleśniowego najlepiej z niebieskim przerostem
250 ml śmietanki 36 %
wykonanie:
Ziemniaki w mundurkach gotujemy ok. 20 minut ( w mundurkach czyli bez obierania). Pamiętajmy aby ziemniaki zalewać już gorącą wodą, skróci to czas gotowania, a poza tym, jeżeli gotujemy ziemniaki w taki sposób to zyskujemy na ich wartości odżywczej. Gorące ziemniaki obramy, najlepiej trzymając je w kuchennej szmatce. Jeszcze gorące mielimy bądź miksujemy w blenderze. Powstałą masę należy ostudzić. Następnie do zimnej masy dodajemy jajko, połowę mąki oraz sól i pieprz. Mieszamy. Wykładamy ciasto na stolnicę, podsypujemy pozostałą mąką i wyrabiamy. W tym czasie nastawmy na gaz wodę do gotowania kluseczek. Dolejmy 2 łyżki oleju. Kiedy woda się gotuje my dzilimy ciasto na mniejsze części i z każdej wyrabiamy wałeczek. Odkrajamy ok. 2 cm kluseczki. Wrzucamy na gorącą wodę i gotujemy ok. 3 minuty po wypłynięciu na wierzch. W tym czasie wlewamy do garnka śmietankę wrzucamy pokruszony ser i na małym ogniu, rozpuszczamy. Kiedy gnochci będą gotowe wyciągamy, polewamy sosem. Gotowe!

Brak komentarzy: