MENU

26 maj 2010

Ciasto kruszone z leśnymi owocami

W cieście tym główną rolę odgrywają owoce lasu. Dzięki metodzie mrożenia możemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Zgodnie z powiedzeniem małe jest piękne, weźmy pod lupę borówkę. W tym jakże malutkim owocu kryją się witamina C, A, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, ryboflawina, niacyna oraz błonnik, który dobroczynnie wpływa na proces trawienia. Z ciekawostek, borówki używa się w kupażowaniu- dziwne słowo ale chodzi o barwienie win. Prezentowane ciasto jest szybkie w przygotowaniu bez konieczności chociażby wałkowani ciasta, a smak czy to podczas lata czy w mroźne dni przypomni nam smak leśnych darów natury.

Składniki:
kruszonka
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
masa jogurtowa
2 duże jogurty po 500 ml (naturalny bądź owocowy np. brzoskwiniowy)
1 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek
20 dag wiórków kokosowych
1 budyń o smaku śmietankowym
borówki bądź maliny, jeżyny ( maliny mogą być np. do ozdoby)
ewentualnie cukier puder do posypania
wykonanie:
Składniki na kruszonkę połączyć na stolnicy, posiekać nożem. Masło powinno być schłodzone. Odkładamy ale nie chowamy kruszonki do lodówki. Z białek ubijamy sztywną pianę. Wlewacie do miski jogurty dodajecie cukier, proszek do pieczenia, budyń oraz wiórka i mieszacie wszystko mikserem. Kiedy składniki się połączą dodajcie ubitą pianę z białek z tym, ze wmieszajcie ją łyżką. Na samym końcu dodajcie owoce. Lekko wymieszajcie. Na blaszkę o wymiarach 34/22 cm wykładacie papier do pieczenia bądź smarujecie masłem i oprószacie bułką tartą. Ciasto- kruszonkę dzielicie na dwie równe części. Nie wałkujecie! Jedną część takich bryjek wsypujecie na dno foremki. Wyrównajcie powierzchnię. Nałóżcie masę i posypcie po niej resztą kruszonki. Wstawcie ciasto do nagrzanego piekarnika na 160 stopni i pieczcie przez ok. 1 godzinę. Zobaczycie kiedy cisto będzie złote. Wyjmijcie posypcie pudrem jeżeli chcecie.


Brak komentarzy: