MENU

25 maj 2010

Ciasto cytrynowe

Cytryna- to owoc pochodzący z Chin. Od ok V wieku n.e. wędrowała przez Mezopotamię i Palestynę gdzie w X wieku została przekazana Krzyżowcom, którzy wywieźli kosze pełne owoców do Europy. Po 1720 roku cytryna stała się popularna przede wszystkim w medycynie. Po dzień dzisiejszy cytryna jest jednym z najczęściej używanym owocem cytrusowym w Polsce. Bogata jest zarówno w witaminę C oraz A, B1,B2,B3. Sprawdza się w kuchni sparwdza w medycynie jak i w kosmetyce naturalnej. Ja chcę zaproponować wam ciasto,które ma lekko kwaśny smak, i właśnie to w nim lubię najbardziej. Ciasto jest proste i naprawdę szybkie w przygotowaniu.


Składniki:
ciasto-biszkoptowe
4 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka oleju ( może być rzepakowy bądź olej z pestek winogron, który ma neutralny zapach i smak)
szczypta soli
masa cytrynowa
3 cytryny
2 budynie śmietankowe z dodatkiem cukru
szklanka cukru
pół kostki masła
masa śmietankowa
500 ml śmietanki 36%
2 paczuszki cukru waniliowego
dekoracja
2 paczki herbatników (kwadratowe)
2 cytryny
cukier puder w ilości jaką pochłonie sok z cytryny
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. W misce ubijcie mikserem na sztywno białka ze szczyptą soli pod koniec ubijania dodajcie cukier puder. Następnie dodajcie po jednym żółtku oraz olej. Dalej pracujemy mikserem. Kiedy składniki będą połączone dodajcie przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Ważne aby mąkę wmieszać szpatułką lub łyżką a nie mikserem. Kiedy wszystkie składniki będą już połączone przelejcie ciasto do formy o kształcie prostokąta. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku na środkowej wysokości przez 25-30 min. Kiedy ciasto się upiecze zaczynamy robić masę. Pierwsze wyciśnijcie sok z cytryn dolejcie wody tak aby całego płynu było 0.5 l. Na tym płynie ugotujcie budynie (budyń gotujemy zgodnie z zasadami na opakowaniu z tym, że zamiast mleka używamy właśnie cytrynowej wody, dosypujecie również cukier). Kiedy budyń będzie gotowy, zdejmujemy z ognia. Dodajcie masło i wymieszajcie łyżką tak aby się rozpuściło w gorącym budyniu. Gorącą masę wlewamy na ciasto. Studzimy. Ubijcie śmietankę z cukrem waniliowym. Wlejcie na masę budyniową. Na śmietance rozłóżcie herbatniki. Z pozostałych 2 cytryn wyciskamy sok dodajemy cukier puder i mieszamy mikserem, aż powstanie gęsty lukier. Polewamy nim po herbatnikach. Dla ozdoby można położyć na każdym kawałku listek świeżej mięty. Gotowe! Ciasto trzymamy w lodówce

Brak komentarzy: