MENU

23 cze 2010

Camembert na słodko z orzechami włoskimi

Ser camembert jest najsławniejszym reprezentantem rodziny białych serów pleśniowych. Uchodzi za młody ser ponieważ ma dopiero 200 lat! Nazwa sera zaczerpnięta jest od miejscowości, w której powstał- Camembert w Normandii. Aby powstał biały meszek pokrywający ser, fabrycznie dodaje się w procesie produkcji szczepy szlachetnej pleśni. Produkcja sera trwa 16 dni natomiast dojrzewania ok. 35 dni. Zatem jeżeli nasz camembert jest w środku biały jak wapno to znaczy że jeszcze nie jest dojrzały.


składniki:
1 krążek sera camembert
garść grubo posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki miodu płynnego (akacjowy, lipowy)
ew. gruszka (najlepsze są gruszki ze słoiczka, nie polecam gruszek w puszce)
wykonanie:
piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na kawałku foli aluminiowej układamy ser, posypujemy go orzechami i polewamy miodem. Pieczemy ok. 10 minut. Na talerzu zdobimy gruszką. Gotowe!

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Ależ ten ser musi być smakowy! W 10 minut jadło wypas!

Laura pisze...

dzięki za wypasiony komentarz, pozdrawiam Laura