MENU

23 cze 2010

Kotlety z soi

Mówi się, że soja jest źródłem młodości. Wynika to z zawartości jaką kryje w sobie małe ziarenko. Zawiera pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz pierwiastki mineralne : potas, żelazo, fosfor, magnez i wapń. Chociaż soja pochodzi (jak prawie wszystko obecnie z Chin) to 50 % produkcji światowej pokrywają Stany Zjednoczone.


składniki:
szklanka namoczonej przez noc soi
szklanka płatków owsianych
2 średnie cebule
połowa małego selera
majeranek
tymianek
szczypta ostrej papryki
płatki migdałowe do panierowania
olej do smażenia
sól
pieprz
wykonanie:
Soję moczymy całą noc a następnie w świeżej wodzie gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (ok. 1,5-2 godz.). Następnie odcedzamy i mielimy w maszynce bądź w malakserze. Posiekaną cebulkę, starty na tarce o grubych oczkach seler dusimy na oleju. Do garnka wlewamy szklankę wody i dodajemy szklankę płatków owsianych. Potrzebujemy to tylko zagotować uważając by się nie spaliło. Do miski dajemy masę z soi, masę z płatków owsianych, warzywa z patelni, doprawiamy do smaku ziołami oraz przyprawami. Masę wyrabiamy i formujemy w zgrabne kotleciki. Panierujemy w płatkach migdałowych. Smażymy przez 1,5 minuty z każdej strony. Smacznego!

Brak komentarzy: