MENU

16 mar 2011

Przepis na ciasto czekoladowe "Le Negre"

Ciasto jest wyjątkowe w smaku i w składzie, ponieważ nie ma w sobie grama mąki. Kiedy po raz pierwszy piekłam to ciasto wraz z międzynarodowej sławy mistrzem kulinarnym ś. p. Markiem Łebkowskim wiedziałam, że będzie to deser, który będzie miał miejsce w mojej kuchni. Marek Łebkowski mawiał” ciasto to przygotowuje się w 10 minut, a za trzecim razem nawet szybciej, więc można go przygotować kiedy goście dzwonią do drzwi”.


składniki:
200 g gorzkiej czekolady ( ja kupuję jedną czekoladę gorzką bez dodatków a drugą ze skórkę
z pomarańczy)
200 g masła
100 g cukru
4 jajka (oddzielone białka od żółtek)
ew. kieliszek rumu (ja dodaję alkohol, ponieważ wspaniale współgra z czekoladą)
szczypta soli (do ubicia białek i wzmocnienia smaku)
wykonanie:
nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło oraz czekoladę, następnie dodajemy żółtka, połowę cukru oraz rum. Garnek odstawiamy i mieszamy bądź miksujemy. W oddzielnym naczyniu ubijamy ze szczyptą soli oraz pozostałym cukrem białka. Ubite na sztywną pianę białka dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy łyżką (nie miksujemy!). Masę wylewamy na wysłaną papierem do pieczenia tortownicę i wkładamy do piekarnika na 40 minut. Przed wyjęciem upieczonego ciasta uchylmy drzwiczki na ok. 5 minut, następnie wyjmujemy ciasto, które opadnie, i właśnie o to chodzi, tak ma być! Możemy posypać pudrem, podawać np. z lodami lub bitą śmietaną. Gotowe! Bon Appetit !

5 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Laura poprostu z Twoich rąk wszystko wygląda i pewnie smakuje wyśmienicie, pozdrawiam, M.

Anonimowy pisze...

Tak smakuje równie dobrze jak wygląda, pozdrawiam, Laura

Anonimowy pisze...

To ciasto jest po prostu rewelacyjne, jedyne, cudowne! Mniammmm

Na stałę zagości w moim domu.
Dziękuję Laura!

-J

Anonimowy pisze...

Nie trzeba byc ciasteczkowym potworem aby rozpozać pyszne ciasto :) super smak!!

Paulina

Anonimowy pisze...

Paulinko cieszę się, że Ci samkowało, pozdrawiam Laura