Szczypiorek jest krewnym czosnku i cebulki z tym, że ma łagodniejszy smak. Doskonale harmonizuje z potrawami zarówno smakowo ale również jako ozdoba. Piórka szczypiorku zawierają witaminę A, C oraz B2 a także karoten, wapń, potas, fosfor , magnez i żelazo. Szczypiorek możemy uprawiać w doniczce przez cały rok, dzięki temu poczujemy smak lata w środku zimy. Zachęcam do stworzenia ziołowego parapetu.
składniki:
15 dag wędzonej makreli
10 dag żółtego sera
3 łyżki śmietany lub naturalnego jogurtu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
wykonanie:
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z ryby usuwamy ości. Rozdrabniamy widelcem i dodajemy ser. Mieszamy. Następnie dodajemy szczypiorek oraz śmietanę i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz