MENU

29 lip 2010

Egzotyczny gulasz drobiowy

Bananowce należą do najstarszych roślin uprawianych na Ziemi. Pierwsze wzmianki o nich pochodzą z 6 w p.n.e. Są surowcem bardzo nietrwałym. Od momentu ścięcia do dnia sprzedaży nie może upłynąć więcej niż 24 dni. Dlatego przewozi się niedojrzałe owoce w chłodniach w temperaturze 10 - 14 ºC, a dojrzewają już na miejscu przeznaczenia. Do przyspieszenia dojrzewania bananów wykorzystuje się etylen. Skórki banana zawierają pewne śladowe ilości substancji psychoaktywnych.

składniki:

2 piersi z kurczaka (ok. 500 gr.)
3 banany
1 cebula
szklanka bulionu warzywnego
łyżeczka curry
1 łyżka keczupu
szczypta słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
łyżka masła
olej
pieprz
sól
pietruszka do ozdoby
wykonanie:
filety z kurczaka przecinamy wzdłuż, a następnie kroimy na zgrabne kosteczki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kosteczki z kurczaka. Trzymamy je na ogniu do zrumienienia. Następnie przerzucamy je do garnka i zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem do 10 minut. Na patelni na łyżce masła szklimy cebulkę i dodajemy do kurczaka. Następnie na czystą patelnię wlewamy ¾ szklanki wody i kiedy się zagotuje dodajemy pokrojone w kostkę banany. Dusimy je na małym ogniu często mieszając. Kiedy zaczną się rozgotowywać dodajemy do nich curry i paprykę i keczup. Wszystko przelewamy do kurczaka. Wszystko razem dusimy ok. 10 minut. Banany zagęszczają gulasz. Ozdabiamy posiekaną pietruszką. Smacznego!

Brak komentarzy: