MENU

15 cze 2010

Lody bananowo-czekoladowe

Lody zostały wymyślone w Chinach. Już 4000 lat temu do ich przyrządzenia służył lód oraz śnieg połączony z miodem i owocami, a nawet winem. Pyszny deser przedostał się do Persji
a następnie do Europy. Przyrządzano je na dworach bezpośrednio przed spożyciem. Do Polski pyszny deser trafił za czasów saskich tj. w XVIII wieku.

Do zrobienia lodów z mojego przepisu nie jest potrzebna specjalna maszyna do lodów a jedynie mikser oraz zamrażarka.



Składniki:
4 banany
tabliczka gorzkiej czekolady ( 100 gramów)
1,5 szklanki śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
wykonanie:
Pół tabliczki czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej (do garnka z gorącą wodą wkładamy miseczkę z czekoladą i czekamy aż się rozpuści). Następnie rozpuszczoną czekoladą rysujemy różne wzorki na papierze do pieczenia. Papier wraz z czekoladowymi wzorkami wkładamy do lodówki. Resztę czekolady ścieramy na tarce o małych oczkach. Banany miksujemy z cukrem oraz z sokiem z cytryny. Śmietankę ubijamy na puch i następnie delikatnie wkręcamy ją (łyżką/szpatułką) w masę bananową. Dodajemy startą czekoladę. Mieszamy. Masę wkładamy do pojemnika a następnie do zamrażarki na ok. 7 godzin. Przed podaniem dobrze wyjąć lody na chwilkę tak aby lekko się roztopiły. Wtedy łatwiej można je formować. Dekorujemy wzorkami z czekolady. Gotowe!

Brak komentarzy: