Orzechy włoskie znane były już w starożytności, przede wszystkim ich właściwości lecznicze. Na Polskiej ziemi drzewo pojawiło się ok. XII wieku. Orzech zawiera 65% tłuszczu, ok. 20 % białka, ok. 10% węglowodanów a także witaminy: E, C, K, P, oraz B1, B2 i sole mineralne.
Z łupinek orzecha możemy przygotować wspaniałą płukankę do ciemnych włosów. Wystarczy gotować łupinki w wodzie aż stanie się mocno brązowa. Taką wodą myjemy głowę.
składniki:
40 gramów sera (najlepiej ser ementaler)
40 gramów masła
40 gramów orzechów włoskich
łyżka majonezu
wykonanie:
Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Orzechy bardzo drobno siekamy bądź mielimy np. w malakserze. Następnie masło ucieramy na puszystą masę , dodajemy ser , majonez oraz orzechy i wszystko razem miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz