Chińczycy są specjalistami w konserwowaniu jajek. Sporządzają specjalną mieszankę wapna, herbaty, soli , popiołu i węgla drzewnego. W takiej mieszance jajka pozostają do 100 dni! Po tym czasie zmieniają barwę oraz zapach ale nadal nadają się do spożycia. My nie musimy tak kombinować. Wystarczy zapamiętać iż najsmaczniejsze jajka na np. jajecznicę to jajka do 5 dni natomiast starsze trzymane w lodówce do 6 tygodni nadają się wyłącznie do wypieków. Pamiętajmy, że jajka, które chcemy użyć do gotowania powinny mieć temperaturę pokojową w przeciwnym razie będą pękać podczas gotowania. Do wody możemy dodać odrobinę octu, wtedy przy ewentualnym pęknięciu skorupki białko nie wypłynie na bezkresne wody garnka.
składniki:
4 jajka
3 łyżki oleju
cebula
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu kroimy je w bardzo drobną kostkę to samo czynimy z cebulką. Następnie widelcem wszystko razem łączymy w miarę możliwości rozgniatając. Dodajemy posiekaną pietruszkę oraz przyprawy do smaku. Gotowe!
1 komentarz:
ja do pasty jajecznej dodaję oprócz jajek, ser zółty (zamiast oleju)cebulkę lub szczypiorek, jogurt naturalny, łyżkę majonezu, sól i pieprz do smaku. Mniam, mniam palce lizać :)
Prześlij komentarz