MENU

25 cze 2010

Batat z sosem czosnkowo-pieprzowym

Bataty czyli słodkie ziemniaki są jedną z najbardziej pożywnych roślin bulwiastych na świecie. Batat jest napakowany witaminą: E, A, C, witaminami z grupy B, oraz błonnikiem (więcej niż w płatkach owsianych), manganem, potasem, miedzią i żelazem. Bataty są zdrowsze od zwykłych ziemniaków chociażby dlatego, że posiadają enzymy, które rozkładają skrobię do cukrów przez co jej zawartość jest bliska 0. Z ziemniakami łączy je jedynie nazwa. W Polsce są dostępne bataty z czerwoną i pomarańczową skórką.


składniki:

duży batat
pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego (typ grecki)
2 ząbki czosnku
szczypta soli
pieprz kolorowy ziarnisty
wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Batat myjemy i osuszamy. W całości bez obierania wkładamy go do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Do jogurtu dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, szczyptę soli oraz zmielony pieprz w ilości nam odpowiadającej. Po wyjęciu batat układamy na talerzyku, sos przelewamy do miseczki i ozdabiamy koperkiem. Gotowe!

Brak komentarzy: