Gazpacho oznacza kawałeczek, bo to właśnie kawałeczki chleba są dodawane do tego hiszpańskiego chłodnika.
Składniki:
5 dużych pomidorów
mały ogórek zielony
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
2 kromki chleba bez skórki
łyżka octu
oliwa z oliwek
sól, pieprz
opcjonalnie do dekoracji pokrojona zielona papryka, usmażony boczek,
jajka przepiórcze, świeże zioła.
Sposób wykonania:
Miąższ z chleba zalewamy odrobiną wody- tak aby zamókł.
Pomidory pozbywamy skórki- najlepiej sparzyć wrzątkiem. Do blendera bądź dużego
naczynia wkładamy pokrojone w dużą kostkę pomidory, paprykę bez nasion,
czosnek, ogórka oraz odsączony chlebowy miąższ. Dolewamy odrobinę oliwy –ok. 2
łyżek oraz ocet. Wszystko razem miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Potrzebna jest równowaga między słonym i kwaśnym smakiem. Wstawiamy przykryte
naczynie do lodówki, aby gazpacho się schłodziło. Kiedy chłodnik będzie gotowy
nalewamy do miseczek i podajemy z oliwą wraz z przykładowymi składnikami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz