Pastę wykonuje przy okazji pieczenia ciasta, wtedy w piekarniku piekę “dwie pieczenie na jednym ogniu” i to jest efektywne wykorzystanie piekarnika. Polecam!
składniki:
1 bakłażan
2 średniej wielkości cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
2 łyżki oleju
kilka kropel soku z cytryny
sól oraz pieprz
wykonanie:
piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bakłażana myjemy i przekrawamy na pół (wzdłuż). Owijamy folią aluminiową i pieczemy przez godzinę. Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Czosnek miażdżymy. Miąższ wystudzonego bakłażana wyciągamy łyżką i wrzucamy razem z czosnkiem oraz zeszkloną cebulką do blendera. Dodajemy majonez, kilka kropel cytryny sól i pieprz. Wszystko miksujemy. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz