Sałata rzymska bywa czasami nazywana letnią endywią. Jej podłużne liście z grubym nerwem środkowym tworzą luźną wydłużoną główkę. Sałata rzymska charakteryzuje się wyraźniejszym smakiem niż zwykła sałata maślana. Zawiera witaminy A, B1, B2, PP, C oraz białko, błonnik, wapń, fosfor, żelazo i potas.
Z poniższych składników przygotujecie dwie porcje
składniki:
1 filet z kurczaka
sałata rzymska
pomidor
cebulka szalotka
bagietka
ząbek czosnku
starty parmezan
oliwa
sól
pieprz
wykonanie:
Filet z kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie przecinamy go wzdłuż, dzięki temu otrzymamy dwa ładne fileciki, które i tak podczas grillowania staną się pulchne. Nacieramy je solą i pieprzem oraz oliwą. Odstawiamy na 10 minut. Kroimy bagietkę w kosteczki. Rozgrzewamy patelnię z oliwą i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Kiedy czosnek się zarumieni wyjmujemy go z patelni a wrzucamy kosteczki bagietki. Robimy grzanki. Następnie nagrzewamy patelnię grillową i na dobrze już rozgrzanej układamy filety. Grillujemy z dwóch stron ok. 20 minut. Na talerzu układamy poszarpaną sałatę rzymską, pokrojonego pomidora i pokrojoną w krążki szalotkę. Następnie kroimy filet w poprzek i układamy go na sałacie. Wszystko posypujemy grzankami i parmezanem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz